Categories
artikel

Køb af brugt bil: Din huskeliste

Skal du ud og købe en brugt bil? Der er mange fordele ved at købe bilen brugt. Det er både godt for miljøet og godt for din økonomi. Men man skal samtidig huske, at der er mange ting, du skal være opmærksom på. Det er ikke nok blot at købe bilen og regne med, at alt er, som det skal være. For der er flere parametre, som skal tjekkes, inden du kan bruge den. Disse parametre skal derfor tjekkes, inden du køber bilen, så du er sikker på, at du ikke bliver snydt af sælgeren. Derfor har vi her samlet et lille overblik over de ting, du skal huske at tjekke. De fleste af disse ting kan blandt andet tjekkes gennem Bilbogen.

Tjek Bilbogen og undgå overraskelser

Du kan tjekke mange af den brugte bils forhold på Bilbogen, herunder blandt andet oplysninger om pant, ejendomsforbehold, udlæg og ejerens død. Bilbogen er et landsdækkende register, hvor kreditorer kan tinglyse deres rettigheder over motorkøretøjer. Du kan finde bilbogen online, så du altid har mulighed for at slå op i den. Så kan du bruge bilbogen til at søge efter oplysninger om bilens nuværende tilstand, herunder:

  • Ejerforhold
  • Pant
  • Udlæg

Nedenfor kan du se uddybelsen af, hvad de forskellige oplysninger betyder for købet af din brugte bil.

Ejendomsforbehold

Et ejendomsforbehold kan laves i forbindelse med en købsaftale, når du eksempelvis køber en brugt bil. Det betyder, at køberen først ejer bilen, når betingelserne er opfyldt, og bilen er betalt. Formålet med det er, at sælgeren altid har mulighed for at trække bilen tilbage, hvis køberen ikke overholder de betingelser, der fremgår af aftalen.

Du kan bruge bilbogen til at tjekke, om den brugte bil, du er ved at købe, har et ejendomsforbehold. Hvis den har det, er det vigtigt at tjekke, at restgælden er betalt. For hvis der er gæld i bilen, er det nemlig dig, der overtager restgælden, når du har købt den. Vær derfor sikker på, at dette ikke er tilfældet, inden du køber bilen.

Pant

En af de andre ting, som du kan finde i bilbogen, er et pantebrev. Ligesom med restgælden kan man, når man køber en brugt bil, risikere at panten fra bilen følger med. Man kan derfor igen komme til at stå til ansvar for andres pant. Her er det en fordel, hvis man bruger bilbogen til at slå bilens nummerplade og ejer op, så man hurtigt kan finde ud af, om bilen har pant, der skal indløses inden du køber bilen. Når panten er betalt, sker der automatisk en aflysning af pant i bilbogen. På den måde kan du ikke komme til at stå til ansvar for den tidligere ejers pant.

Udlæg

Hvis du har et lån, som ikke bliver betalt tilbage, har kreditoren mulighed for at foretage et udlæg i bilen. Det betyder, at kreditoren kan forlange, at din bil sælges, så de kreditorer, der mangler penge fra dig, får pengene fra salget af bilen. Dette udlæg er også noget, som du kan tjekke i bilbogen.

Tjek den seneste synsrapport

Udover at tjekke bilbogen, skal du også tjekke bilens seneste synsrapport. Hver gang en bil bliver synet, laves der en synsrapport, der fortæller om standen af bilen, og om der er fejl og mangler, der kan have indflydelse på din kørselssikkerhed. Synsrapporten viser bilens skader og hvor mange kilometer bilen har kørt. Du kan finde synsrapporten online ved at søge på nummerpladen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *